Spouwmuurisolatie, zeker doen.

Mooi hè, die huizen uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Stijlvol gebouwd en veel ruimte, nadeel is alleen dat ze slecht geïsoleerd zijn. Je stookkosten kunnen dan ook behoorlijk oplopen in huizen die gebouwd zijn in de vorige eeuw. Spouwmuurisolatie is dan een uitstekende en oplossing.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Je huis is gebouwd met een dubbele muur, de ruimte hiertussen noem je de spouw. Door de spouw gaat veel warmte verloren en dit levert een hoge energierekening op. Door isolatiemateriaal in de spouwmuur aan te brengen voorkom je warmteverlies en dalen je energiekosten. Bij nieuwbouwhuizen gebouwd vanaf 1989 kun je er zeker van zijn dat de spouwmuur geïsoleerd is. Bij oudere huizen is dat vaak niet het geval.

Wat gebeurt er?

Voordat de klus begint komt er een expert langs om de spouw te inspecteren; dit gebeurt door middel van een camera. Vervolgens zal hij adviseren waar en wat voor materiaal het beste kan worden aangebracht. Welk materiaal er in de spouw gebracht wordt, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals jouw wensen en de breedte van de spouw. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld wol, PUR, of isolatieparels. Dan worden er op vaste afstanden vulgaatjes in de buitenmuur geboord, en wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Als het materiaal is aangebracht worden de vulgaatjes weer weggewerkt en klaar is de klus.

Voordeel

Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie dalen je energiekosten gemiddeld met 30 procent. Dit zou betekenen dat je binnen vier jaar je investering er weer uit hebt. Dit is wel enigszins afhankelijk van je eigen wensen en het materiaal waar je voor kiest. Het is in sommige gevallen mogelijk om subsidie te krijgen. Dit verschilt per gemeente. Het loont in ieder geval de moeite om even na te gaan of dit ook in jouw gemeente mogelijk is.